skip to Main Content

Un cas contra la llibertat acadèmica

Els juristes, politòlegs i professors universitaris Jordi Matas (UB), Tània Verge (UPF), Josep Pagès (UAB), Marta Alsina i Marc Marsal (UB) s’enfronten a un judici en què la Fiscalia els acusa de desobediència i usurpació de funcions, i els demana 2 anys i 9 mesos de presó, una multa i la inhabilitació, per haver estat membres de la Sindicatura Electoral de l’1 d’octubre.

La Sindicatura Electoral va ser l’òrgan creat per vetllar per les garanties democràtiques del referèndum de l’1 d’octubre. Els membres d’aquesta sindicatura van rebre l’encàrrec del Parlament pel seu perfil acadèmic i tècnic, perquè els seus coneixements els permetien desenvolupar aquesta funció de control.

Estem davant d’un episodi més de la judicialització de la política. Aquest judici, que no s’hauria d’haver produït mai, és un atac a la llibertat acadèmica, ja que els síndics van desenvolupar funcions d’assessorament tècnic i de supervisió del procés electoral d’acord amb l’encàrrec rebut del Parlament en virtut dels seus coneixements. És probablement el primer cop dins la UE que s’amenaça a politòlegs i juristes amb pena de presó per fer la seva feina.

Aquest judici és un atac a la democràcia, ja que la funció de la Sindicatura electoral era la de vetllar per les garanties del dret a vot de tots els ciutadans que volguessin exercir-lo, independentment del sentit del vot emès. És per això que aquesta causa ens interpel·la a tots els defensors de la democràcia, independentistes i no independentistes.

Aquest judici és un atac a la voluntat del 80 % dels catalans, que rebutgem la repressió i la judicialització de la política, i defensem que són els ciutadans de Catalunya els qui han de decidir el seu futur polític mitjançant el seu vot. Catalunya és una societat democràtica, i la defensa dels drets i les llibertats no constitueix cap risc per a la convivència, sinó una eina imprescindible per avançar i fer realitat els grans consensos que cohesionen la societat.

La campanya de suport als síndics de l’1 d’octubre va arrencar el dia 30 de setembre amb una roda de premsa a la UPF en què van participar els síndics Jordi Matas i Tània Verge, el cantautor i exdiputat Lluís Llach, la portaveu del grup de suport i un estudiant. La podeu veure a continuació.

Back To Top